Gebitsverzorging

Wanneer laat ik het gebit reinigen van mijn kat of hond?

Wanneer het gebit van uw kat of hond niet in orde is zullen we adviseren om het gebit te laten reinigen.

Door het gebit op tijd te reinigen voorkomen we dat uw dier pijn krijgt in de bek en onnodig verdere schade aan het gebit ontstaat.

Wanneer er bijvoorbeeld tandsteen op het gebit aanwezig is, zal het niet meer weg gepoetst kunnen worden door de eigenaar. In het tandplaque en tandsteen hopen zich veel bacteriën op en deze zorgen voor ontstekingen van het tandvlees.

Na verloop van tijd zal de ontsteking zich steeds verder uitbreiden en wordt het omliggende weefsel zo aangetast, dat het zal leiden tot het uitvallen van de tanden. 

Soms kan een ontsteking ook ontstaan zonder dat er sprake is van veel tandplaque. Dit kan komen door onderliggende ziektes. Naast de behandeling van het gebit, is verder onderzoek naar deze ziektes dan ook verstandig.

Een gebitsreiniging gebeurd altijd onder narcose. Alleen dan is een grondige en juiste schoonmaak mogelijk. 

Voordat er gereinigd wordt, is het belangrijk om de elementen te controleren met behulp van dentale röntgenfoto’s. 

Alleen dan kunnen we problemen ontdekken aan het gedeelte van de kies of tand onder het tandvlees en bepalen wat de juiste behandeling is.

Wanneer het omliggende weefsel bijvoorbeeld erg is aangetast kunnen we dat zien op een dentale röntgenfoto en in sommige gevallen is het de beste oplossing om de tand te trekken. 

Bij katten komt een veel voorkomende aandoening voor van het gebit: Feline Resorptive Lesions genoemd. Dit zijn zeer pijnlijke gaatjes in de tanden en kiezen bij katten. Er wordt geschat dat maar liefst 50% van de katten last hebben van deze aandoening bij een leeftijd boven 4 jaar. Deze gaatjes zijn ook op tijd te zien dankzij dentale röntgenfoto’s.

Na de gebitreiniging is het belangrijk het gebit weer zo lang mogelijk schoon proberen te houden. Poetsen blijft het beste, maar lukt u dat niet dan bestaan er ook andere mogelijkheden om het gebit van uw dier schoon te houden.

Ook zullen wij u advies geven over de juiste voeding welke bijdragen aan een gezond gebit.