Een moderne kliniek kan niet zonder uitgebreide diagnostische apparatuur, zodat er aanvullende onderzoeken kunnen plaats kunnen vinden, indien dit nodig is. Daarom is er bij ons de mogelijkheid voor onder andere echografie, digitale röntgenonderzoek, bloeddrukmeting en bloedonderzoek.

Wij zijn er trots op dat we over de modernste apparatuur beschikken om zo beter en sneller de juiste diagnose te stellen en vlot een behandelplan in te kunnen stellen. Voor specialistische diagnostiek werken wij samen met de Universiteit Utrecht, faculteit Diergeneeskunde en de Specialistische Dierenkliniek Utrecht.

röntgenfoto diagnostiek

RADIOLOGIE

Röntgenologie is een manier om de organen, botten en andere structuren te kunnen bekijken.
Soms is dit nodig wanneer we vermoeden dat er iets aan de hand kan zijn met dieper liggende structuren, zoals bijvoorbeeld longfoto’s bij ademhalingsproblemen of röntgenfoto’s van gewrichten en botten als er klachten zijn met het lopen of een dier pijn lijkt te hebben aan botten of gewrichten.

Wij werken met een digitaal systeem, waardoor de gemaakte foto’s direct beoordeeld en met u besproken kunnen worden. In sommige gevallen sturen we de foto’s door naar een specialist en meestal bellen we op de dag zelf nog met de uitslag.
Van het maken van een röntgenfoto voelt een dier niets, alleen moeten ze eventjes stil liggen. In sommige gevallen is daarom een lichte narcose nodig om goede foto’s te kunnen maken.

Daarnaast is onze praktijk bevoegd om officiële röntgenfoto’s te maken voor het fokken van rashonden. Voor veel rashonden is het verplicht om deze officiële foto’s gemaakt te hebben, alvorens met deze honden te fokken.
De foto’s worden beoordeeld door de Raad van Beheer.

Voor meer informatie over het maken van HD- en ED-foto’s, neem dan gerust contact met ons op. Telefonisch zijn wij bereikbaar op 0345-517133 of lees onze blog voor meer informatie.

Diagnose echografie Dierenkliniek Culemborg

ECHOGRAFIE

Met een echo onderzoek kunnen de ingewanden zoals bijvoorbeeld blaas, nieren, lever, milt, prostaat en darmen goed bekeken worden. Het geeft weer andere informatie dan röntgenfoto’s en daarom is een combinatie van deze twee soms het advies.

Het maken van een echo gaat eigenlijk altijd prima zonder narcose. Uw dier merkt er namelijk niets van, behalve dat het scheren van de vacht op de buik soms wat kietelt.

Voor een ‘pretecho’ bent u bij ons ook van harte welkom, wij maken regelmatig gebruik van echografie om te bepalen of uw dier drachtig is. U krijgt daarna de mooie echobeelden van de foetussen thuis gemaild.

Af en toe raden wij aan om de echo te laten uitvoeren door een gespecialiseerde radioloog.  Bijvoorbeeld bij aandoeningen van het hart, kunnen wij doorsturen naar een specialist in de buurt.

Diagnose katten bloeddrukmeting

BLOEDDRUKMETING

Katten zijn enorm gevoelig voor het krijgen van een te hoge bloeddruk. Zonder dat u het als eigenaar door heeft, zorgt deze verhoogde bloeddruk voor veel schade aan ogen, hart, hersenen en nieren. Helaas is deze schade na het verlagen van de bloeddruk lang niet altijd meer terug te draaien. Net als bij mensen wordt deze verhoogde bloeddruk daarom ook wel sluipmoordenaar genoemd omdat het ongemerkt voor deze schade zorgt. In ons zorgplan voor screening oudere dieren is daarom een regelmatige bloeddruk controle van uw dier opgenomen.

Vraag ons naar de mogelijkheden.

Sidika Issifu laboratorium

LABORATORIUM

Naast een grondig lichamelijk onderzoek is met regelmaat een aanvullend onderzoek nodig, zoals urineonderzoek, bloedanalyse, huidonderzoek en cytologie (het bekijken van cellen van weefsels onder de microscoop).

Ook wordt het laboratorium gebruikt voorafgaand aan een narcose. Wij raden voor de veiligheid van uw dier altijd een bloedonderzoek aan. Het afgenomen bloed kan direct in ons laboratorium onderzocht worden en afhankelijk van de uitslag, wordt de narcose daarop aangepast.

In ons uitgebreide laboratorium zijn voor deze onderzoeken moderne analyse apparaten aanwezig, waarop tal van testen op de dag zelf uitgevoerd kunnen worden. Ook wordt het laboratorium regelmatig gebruikt voor microscopisch onderzoek.

Maak nu online een afspraak