Senioren honden en katten

Veel voorkomende ouderdomskwaaltjes bij uw hond en kat

Hieronder hebben we de meest voorkomende ouderdomskwaaltjes voor u opgesomd: 

Artrose 

Artrose is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid bij de hond en kat. Bij de hond vallen dit soort klachten sneller op, omdat het de eigenaar opvalt tijdens het uitlaten. Katten hebben hier echter ook vaak last van! Maar liefst één op de drie katten ontwikkeld artrose.

Artrose is een pijnlijke ontsteking in de gewrichten die samenhangt met de slijtage van het gewrichtskraakbeen. 

Omdat de ontstekingen en veranderingen in en rond het gewricht pijn doen, bewegen steeds minder makkelijk. In het begin zijn de veranderingen klein, maar de klachten worden geleidelijk steeds erger. Vaak valt het op dat de bespiering ook minder wordt en dat zorgt dan weer voor nog meer klachten.  

Gewicht is een belangrijke factor bij het ontwikkelen van artrose, want bij overgewicht worden de gewrichten extra belast. Uw hond of kat op het ideale gewicht houden, is daarom heel belangrijk voor de ondersteuning bij artrose.

Artrose is een chronische ziekte, maar met aangepaste medicatie, een goed dieet en bewegingstherapie kan de pijn en ontsteking onder controle gehouden worden. 

Over- of ondergewicht 

Het gewicht is een belangrijke factor in de gezondheid van uw dier. Bij oudere dieren zien we veel overgewicht, vaak vanwege minder activiteit en geen aanpassing hierop van het dieet. Overgewicht geeft vele gezondheidsrisico’s, denk aan: artrose, suikerziekte en hart- en vaataandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat dieren op een ideaal gewicht wel 1,5 jaar langer kunnen leven! De behandeling van overgewicht bestaat uit aanpassingen van het dieet en voldoende beweging. 

Ondergewicht of gewichtsverlies is ook veelvoorkomend bij oudere dieren. Soms denken baasjes dat mager worden bij de leeftijd hoort. Van het ouder worden wordt een dier niet magerder, maar er zijn wel verschillende aandoeningen die gewichtsverlies kunnen veroorzaken! Het is daarom raadzaam om een dier die afvalt altijd op tijd na te laten kijken bij de dierenarts. 

Te actieve schildklier (kat) 

Een te snel werkende schildklier komt regelmatig voor bij katten met een gemiddelde leeftijd van 12 jaar. Het wordt vaak veroorzaakt door een goedaardige tumor van het schildklierweefsel, die meestal goed te behandelen is. Het schildklierweefsel neemt namelijk toe en gaat veel meer schildklierhormoon produceren. Symptomen die op kunnen treden zijn: vermagering ondanks goede eetlust, veel drinken en plassen, hoge activiteit/onrust, doffe vacht, hoge hartslag, 

hoge bloeddruk en braken en/of diarree. Meestal is de diagnose te stellen middels een bloedonderzoek. De aandoening is vaak goed te behandelen en er
zijn verschillende behandelopties beschikbaar. 

Nierproblemen 

Ongeveer één op de drie katten ontwikkelt op latere leeftijd nierfalen. Bij de hond komen nierproblemen ook regelmatig voor, maar dit zien we minder vaak dan bij katten. De nieren zijn zodanig aangetast dat ze niet meer normaal functioneren. Als meer dan 75% van de nieren niet meer voldoende werkt, hopen gifstoffen die de nieren normaal uit het bloed filteren op en gaat uw kat zich ziek voelen. De meest voorkomende klachten die we zijn bij nierfalen zijn veel plassen en veel drinken, slechte vacht, weinig tot niets willen eten, afvallen en braken en/of diarree. Soms is er een acute oorzaak te vinden voor nierfalen en deze is meestal te genezen als de oorzaak gevonden wordt. Chronisch nierfalen is helaas niet te genezen, maar met een nierdieet en aanvullende medicatie kunnen we de levenskwaliteit van uw hond of kat verhogen. 

Gebitsproblemen 

Op oudere leeftijd zien we vaak honden en katten met gebitsproblemen. Ongeveer 70-80% van de senior dieren hebben in meer of mindere mate last van het gebit. Gebitsproblemen kunnen zorgen voor pijn en daardoor niet of minder willen eten. Ook kan het uiteindelijk zorgen voor het verlies van tanden en kiezen. Bij zeer ernstige ontstekingen van het tandvlees kunnen bacteriën via de bloedbaan lever-, hart- of nieraandoeningen veroorzaken. 

Dit kan zelfs fataal zijn voor oudere dieren die ook al een verminderde afweer hebben. Problemen aan het gebit kunnen herkend worden aan pijn, minder willen eten, ontstoken tandvlees en een slechte adem. Gebitsproblemen kunnen voorkomen worden door regelmatig het gebit door de dierenarts te laten controleren en indien het nodig is het gebit te laten behandelen. Daarnaast werkt tandenpoetsen of een speciale tandenbrok goed voor het voorkomen van tandsteen en ontstekingen aan het tandvlees. 

Tumoren 

Bij het ouder worden van uw dier neemt het risico op het ontstaan van tumoren ook toe. Een tumor is een ander woord voor gezwel en deze kan zowel goed- of kwaadaardig zijn. Om dit te onderzoeken kunnen er wat cellen afgenomen worden en door het laboratorium worden bekeken. Afhankelijk van deze uitslag kan het soms verstandig zijn om het gezwel operatief te laten verwijderen. 

Hoge bloeddruk (kat) 

Ongeveer 1 op de 10 oudere katten heeft een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk wordt ook wel een ‘sluipmoordenaar’ genoemd. Als eigenaar merk je namelijk vaak niet zo veel aan de kat, maar een te hoge bloeddruk heeft wel schadelijke gevolgen voor vitale organen zoals nieren, hart en hersenen. Behandeling van een te hoge bloeddruk is daarom altijd noodzakelijk. 

Voedingsadvies

Een ouder wordend dier heeft een andere behoefte op het gebied van voeding dan een jonge hond of kat. Senioren voeding heeft een specifieke samenstelling welke hiermee rekening houdt. 

Echter ieder dier is anders. Het ene dier is te zwaar op oudere leeftijd en het andere juist te mager. Of een dier kan een bepaalde aandoening ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld nierziekte, dan kan het advies zijn om nierdieet te gaan voeren.

Daarom geven wij advies op maat. Het gehele team is getraind om voor uw dier een juist voedingsadvies te geven.

Senior consult en screening

Voor het op tijd opmerken van eventuele ouderdomskwaaltjes adviseren wij om uw ouder wordende dier regelmatig bij ons door een dierenarts te laten controleren. Tijdens een seniorcheck wordt middels een uitgebreid lichamelijk onderzoek, uitgebreid bloed- en urineonderzoek en een bloeddrukmeting (kat) gescreend op deze meest voorkomende ouderdomskwaaltjes. Wilt u meer informatie over de Senior Check of wilt u hiervoor een afspraak maken? Belt u ons dan gerust op 0345-517133.