Spoed

Spoedsituaties bij de kat

  • Eet uw kat al een dag niet of braakt het langer dan 12 uur en houdt het niets binnen, dan is het verstandig om contact op te nemen. Katten hebben een metabolisme waarbij ze niet te lang zonder eten kunnen. Langer dan 24 uur niet eten, kan al orgaanschade geven.
  • Is uw kat aangereden of gevallen van hoogte neem dan contact op om de situatie te bespreken en te beslissen of uw dier direct gezien moet worden (we willen dan graag weten of uw dier de poten kan belasten, of het benauwd is en of uw dier geplast en/of gepoept heeft na het incident)
  • Is uw kat benauwd, neem dan ook direct contact op. Katten ademen niet graag met hun bek open, als dat wel het geval is dan is de kans groot dat uw dier benauwd is. Als uw kat lekker ligt te slapen zou de ademhaling ook mooi rustig moeten zijn, merkt u dat dit snel en oppervlakkig gaat, bespreek de situatie dan zeker even met (dienstdoende) dierenarts.
  • Heeft uw kat gevochten of is het gebeten dan hangt het erg van de situatie af. Als u het heeft zien gebeuren en de kat is gebeten door een hond, dan moet het dier dezelfde dag nog gezien worden zeker als er is geschud tijdens het bijten. Heeft uw dier gevochten met een andere kat dan kunnen er soms weinig wondjes zichtbaar zijn, maar kan er bij bijttrauma wel sprake zijn van veel pijn en is er kans op vorming van abcessen op termijn. Afhankelijk van de situatie kan het verstandig zijn de kat wel op korte termijn na te kijken.
  • Heeft u kat iets geks gegeten, bel dan voor overleg. Afhankelijk van wat het is, kunnen we kijken of uw dier direct gezien moet worden.
  • Is uw kat drachtig en perst het langer dan 45 minuten op haar eerste kitten of langer dan 30 minuten op een volgend kitten, neem dan contact op.
  • Zijn er andere dingen waar u zich zorgen over maakt, overleg dan altijd.