Spoed

Wat is een spoedsituatie?

We willen een korte uitleg geven over spoedsituaties die voor kunnen komen bij huisdieren. Soms is het moeilijk om te achterhalen waar het probleem zit en er zijn situaties waarbij het overduidelijk is wat er aan de hand is. Het is daarom ook niet altijd makkelijk om te beoordelen of er nu direct naar het dier gekeken moet worden of dat het misschien nog even kan wachten als het weekend of laat op de avond / nacht is. Maar onze visie is dat u bij twijfel altijd moet bellen, ook buiten openingstijd is er een spoedlijn waarbij er mogelijk tot overleg is.

Een spoedsituatie zijn alle levensbedreigende situaties. Daarnaast zijn er ook situaties waarbij uw dier veel pijn of ongemak heeft en ook dan kan het verstandig zijn niet lang te wachten en moet uw dier mogelijk direct gezien worden. Er zijn verschillende situaties bij de hond, de kat, het konijn of knaagdier waarbij het belangrijk is om direct contact op te nemen. Daar willen we kort wat over uitleggen. Daarnaast zijn er veel andere aandoeningen waar het erg van de situatie af kan hangen of het dier direct gezien moet worden.

Heeft een spoedgeval? neem direct contact op via 0345 517 133.

 

Spoedsituaties bij verschillende diersoorten:

 

Hond

  • Braakt uw hond langer dan 12h en houdt het geen eten en drinken binnen? Dan is het verstandig contact op te nemen.
  • Probeert uw hond te braken maar komt er niets? Neem dan direct contact op, het kan dat uw dier een maagtorsie heeft, dit moet direct gezien worden.
  • Is uw hond aangereden of gevallen van hoogte neem dan contact op om de situatie te bespreken en te beslissen of uw dier direct gezien moet worden (we willen dan graag weten of uw dier de poten kan belasten, of het benauwd is en of uw dier geplast en/of gepoept heeft na het incident)
  • Is uw dier benauwd, dan is dat ook een reden om hem of haar op korte termijn te zien. Benauwdheid kan zich uiten in onrustig gedrag, veel hijgen, donker verkleurde tong en of continu hoesten.
  • Is uw dier gebeten door een andere hond en daarbij geschud, dan adviseren we ook om contact op te nemen. Uitwendig kan het meevallen, maar inwendig kan de schade, zeker bij een hond die geschud is, enorm zijn.
  • Heeft uw dier iets giftigs op, dan is het verstandig om contact op te nemen om te overleggen of het iets is wat uitgebraakt kan worden (bijtende stoffen laten we liever niet uitbraken). Als dat zo is, dan doen we dit het liefste op zo kort mogelijke termijn. Bij giftige stoffen moet u denken aan: schoonmaakmiddelen, anti-vries vloeistof, medicijnen die voor mensen bedoeld zijn, slakken-, muizen- of rattengif, chocolade, rozijnen en er zijn bepaalde paddenstoelen die dodelijk kunnen zijn voor dieren. Als er stoffen opgenomen zijn door de maag, kan ondersteunde therapie naast het braken nodig zijn.
  • Is uw hond drachtig en perst (buikpers) het langer dan 45 minuten op de eerste pup of langer dan 30 minuten op een volgende pup neem dan contact op. Het gaat hierbij om continu persen, als ze tussendoor niet perst en even rust neemt, is dat niet erg.
  • Zijn er andere dingen waar u zich zorgen over maakt, overleg dan altijd.

 

Kat

  • Eet uw kat al een dag niet of braakt het langer dan 12 uur en houdt het niets binnen, dan is het verstandig om contact op te nemen. Katten hebben een metabolisme waarbij ze niet te lang zonder eten kunnen. Langer dan 24 uur niet eten, kan al orgaanschade geven.
  • Is uw kat aangereden of gevallen van hoogte neem dan contact op om de situatie te bespreken en te beslissen of uw dier direct gezien moet worden (we willen dan graag weten of uw dier de poten kan belasten, of het benauwd is en of uw dier geplast en/of gepoept heeft na het incident)
  • Is uw kat benauwd, neem dan ook direct contact op. Katten ademen niet graag met hun bek open, als dat wel het geval is dan is de kans groot dat uw dier benauwd is. Als uw kat lekker ligt te slapen zou de ademhaling ook mooi rustig moeten zijn, merkt u dat dit snel en oppervlakkig gaat, bespreek de situatie dan zeker even met (dienstdoende) dierenarts.
  • Heeft uw kat gevochten of is het gebeten dan hangt het erg van de situatie af. Als u het heeft zien gebeuren en de kat is gebeten door een hond, dan moet het dier dezelfde dag nog gezien worden zeker als er is geschud tijdens het bijten. Heeft uw dier gevochten met een andere kat dan kunnen er soms weinig wondjes zichtbaar zijn, maar kan er bij bijttrauma wel sprake zijn van veel pijn en is er kans op vorming van abcessen op termijn. Afhankelijk van de situatie kan het verstandig zijn de kat wel op korte termijn na te kijken.
  • Heeft u kat iets geks gegeten, bel dan voor overleg. Afhankelijk van wat het is, kunnen we kijken of uw dier direct gezien moet worden.
  • Is uw kat drachtig en perst het langer dan 45 minuten op haar eerste kitten of langer dan 30 minuten op een volgend kitten, neem dan contact op.
  • Zijn er andere dingen waar u zich zorgen over maakt, overleg dan altijd.

 

Konijnen en knaagdieren

  • Bij konijnen en knaagdieren is het soms nog lastiger om goed te zien wat er precies aan de hand is. Konijnen en knaagdieren zijn van nature vluchtdieren en zullen lang klachten niet laten zien omdat ze dat in de natuur ook niet doen. Soms wordt daarom pas op een laat tijdstip gezien dat ze niet in orde zijn en kunnen klachten al vergevorderd zijn. Daarom is het verstandig om bij twijfel altijd te bellen voor overleg.
  • Eet uw konijn of knaagdier langer dan 6 uur niets, dan moet uw dier gezien worden. Als ze te lang niets eten, vormt zich gas in maag en darmen wat zorgt voor buikpijn en nog minder eten waardoor uw dier in een negatieve spiraal terecht komt
  • Is uw konijn of knaagdier timide, zit het in een hoekje en verplaatst het zich niet, neem dan ook contact op.
  • Loopt uw dier afwijkend, is het gevallen van hoogte of heeft het een afwijkende kopstand, neemt dan ook contact op.
  • Zijn er andere dingen waar u zich zorgen over maakt, overleg dan altijd.

 

Vogels

  • Eet of drinkt uw vogel langer dan 6 uur niet of braakt het zijn of haar voer uit, neem dan contact op
  • Zit uw vogel bol en verplaatst het zich niet, neem dan ook contact op
  • Vliegt uw vogel los in huis en heeft het aan koperen dingen geknabbeld of aan teflon pannen neem dan ook contact op. Als u gekookt heeft met telfon pannen(tjes) (denk bijvoorbeeld aan gourmetten) dan kan uw vogel hier ook erg ziek van worden en is het verstandig contact op te nemen.
  • Heeft u een vrouwelijke vogel en perst