Blog ouderdomskwaaltjes hond en kat
Informatief

Veel voorkomende ouderdomskwaaltjes bij de hond en kat

Net als mensen worden ook dieren steeds ouder. Maar wanneer heeft uw hond of kat nou een senior leeftijd bereikt? Bij honden hangt dit af van de grootte van het ras. Over het algemeen geldt dat een kleiner ras pas vanaf ongeveer 9 jaar senior is een groter ras al vanaf 7 jaar. Katten noemen we vanaf 9 jaar een senior.
Het ouder worden gaat vaak gepaard met ouderdomskwaaltjes, de ene kwaal heeft meer gevolgen voor de levenskwaliteit dan de andere kwaal.

Hieronder hebben we de meest voorkomende ouderdomskwaaltjes voor u opgesomd:

Artrose

Artrose is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid bij de hond. Artrose is een pijnlijke ontsteking in de gewrichten die samenhangt met slijtage van het gewrichtskraakbeen. Omdat bewegen pijn doet aan de gewrichten, wordt uw hond minder mobiel. Gewicht is een belangrijke factor bij het ontwikkelen van artrose, want bij
overgewicht worden de gewrichten extra belast. Uw hond op het ideale gewicht houden is heel belangrijk voor de ondersteuning bij artrose.
Artrose is een chronische ziekte, maar met aangepaste medicatie en een goed dieet kan de
pijn en ontsteking onder controle gehouden worden.

Over- of ondergewicht

Het gewicht is een belangrijke factor in de gezondheid van uw dier. Bij oudere dieren zien we veel overgewicht, vaak vanwege mindere activiteit en geen aanpassing hierop van het dieet. Overgewicht geeft vele gezondheidsrisico's, denk aan: artrose, suikerziekte en hart- en vaataandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat dieren op een ideaal gewicht wel 1,5 jaar langer kunnen leven! De behandeling van overgewicht bestaat uit aanpassingen van het dieet en voldoende beweging.
Ondergewicht of gewichtsverlies is ook veelvoorkomend bij oudere dieren. Soms denken baasjes dat mager worden bij de leeftijd hoort. Van het ouder worden wordt een dier niet magerder, maar er zijn wel verschillende aandoeningen die gewichtsverlies kunnen veroorzaken! Het is daarom raadzaam om een dier die afvalt altijd even na te laten kijken bij de dierenarts.

Te actieve schildklier (kat)

Een te snel werkende schildklier komt regelmatig voor bij katten met een gemiddelde leeftijd van 12 jaar. Het wordt vaak veroorzaakt door een goedaardige tumor van het schildklierweefsel, die meestal goed te behandelen is. Het schildklierweefsel neemt namelijk toe en gaat veel meer schildklierhormoon produceren. Symptomen die op kunnen treden zijn vermagering ondanks goede eetlust, veel drinken en plassen, hoge activiteit/onrust, doffe vacht, hoge hartslag, hoge bloeddruk en braken en/of diarree. Meestal is de diagnose te stellen middels een bloedonderzoek. De aandoening is vaak goed te behandelen en er zijn verschillende behandelopties beschikbaar.

Nierproblemen

Ongeveer één op de drie katten ontwikkelt op latere leeftijd nierfalen. Bij de hond komen nierproblemen ook regelmatig voor, maar dit zien we minder vaak dan bij katten. De nieren zijn zodanig aangetast dat ze niet meer normaal functioneren. Als meer dan 75% van de nieren niet meer voldoende werkt, hopen gifstoffen die de nieren normaal uit het bloed filteren op en gaat uw kat zich ziek voelen. De meest voorkomende klachten die we zijn bij
nierfalen zijn veel plassen en veel drinken, slechte vacht, weinig tot niets willen eten, afvallen en braken en/of diarree. Soms is er een acute oorzaak te vinden voor nierfalen en deze is meestal te genezen als de oorzaak gevonden wordt. Chronisch nierfalen is helaas niet te genezen, maar met een nierdieet en aanvullende medicatie kunnen we de levenskwaliteit van uw kat verhogen.

Gebitsproblemen

Op oudere leeftijd zien we vaak honden en katten met gebitsproblemen. Ongeveer 70-80% van de senior dieren hebben in meer of mindere mate last van het gebit. Gebitsproblemen kunnen zorgen voor pijn en daardoor niet of minder willen eten. Ook kan het uiteindelijk zorgen voor het verlies van tanden en kiezen. Bij zeer ernstige ontstekingen van het tandvlees kunnen bacteriën via de bloedbaan lever-, hart- of nieraandoeningen veroorzaken.
Dit kan zelfs fataal zijn voor oudere dieren die ook al een verminderde afweer hebben. Problemen aan het gebit kunnen herkend worden aan pijn, minder willen eten, ontstoken tandvlees en een slechte adem. Gebitsproblemen kunnen voorkomen worden door regelmatig het gebit door de dierenarts te laten controleren en indien het nodig is het gebit te laten behandelen. Daarnaast werkt tandenpoetsen of een speciale tandenbrok goed voor
het voorkomen van tandsteen en ontstekingen aan het tandvlees.

Tumoren

Bij het ouder worden van uw dier neemt het risico op het ontstaan van tumoren ook toe. Een tumor is een ander woord voor gezwel en deze kan zowel goed- of kwaadaardig zijn. Om dit te onderzoeken kunnen er wat cellen afgenomen worden en door het laboratorium worden bekeken. Afhankelijk van deze uitslag kan het soms verstandig zijn om het gezwel operatief te laten verwijderen.

Hoge bloeddruk (kat)

Ongeveer 1 op de 10 oudere katten heeft een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk wordt ook wel een ‘sluipmoordenaar’ genoemd. Als eigenaar merk je namelijk vaak niet zo veel aan de kat, maar een te hoge bloeddruk heeft wel schadelijke gevolgen voor vitale organen zoals nieren, hart en hersenen. Behandeling van een te hoge bloeddruk is daarom altijd noodzakelijk.

 

Voor het op tijd opmerken van eventuele ouderdomskwaaltjes adviseren wij om uw ouder wordende dier regelmatig bij ons door een dierenarts te laten controleren. Tijdens een seniorcheck wordt middels een uitgebreid lichamelijk onderzoek, uitgebreid bloed- en urineonderzoek en een bloeddrukmeting (kat) gescreend op deze meest voorkomende ouderdomskwaaltjes. Wilt u meer informatie over de Senior Check of wilt u hiervoor een afspraak maken? Belt u ons dan gerust op 0345-517133.

Maak nu online een afspraak