Konijnen en knaagdieren

Wat moet mijn cavia eten om gezond te blijven?

Cavia’s moeten onbeperkt hooi tot hun beschikking hebben voor een goede darmfunctie. Daarnaast zullen ze van hooi nooit te dik worden. Cavia’s kunnen zelf geen vit C maken, dus dit moet extra aangeboden worden en zit vaak verwerkt in caviavoer. Om ervoor te zorgen dat cavia’s niet selectief alleen bepaalde kleurtjes voer eten, raden we aan een samengeperste brok te geven. Selective caviavoer is een goed caviavoer waar vit C aan toegevoegd is. Het advies is om hier maximaal 15 gr per cavia per dag van te geven om ervoor te zorgen dat ze ook voldoende hooi eten en te voorkomen dat ze teveel calcium binnen krijgen, wat risico op blaasstenen geeft.

Verder zijn er tabletten vit C, hiervan mag een cavia 1 tablet van 50 mg per dag hebben. Het is verstandig om deze naast biks te geven. Het vit C gehalte in voer daalt namelijk snel als de zak open gaat of als de zak al wat ouder is.

Daarnaast mogen cavia’s ook groentes hebben. Als ze dit niet gewend zijn, is het verstandig om dit niet in grote hoeveelheden te geven. Ze mogen meerdere keren per dag kleine hoeveelheden groenvoer zoals witlof, appel, paprika, wortels en andijvie. Nb gele en rode paprika bevat veel vit C en zijn dus heel geschikt voor cavia’s.