Konijnen en knaagdieren

Wat mag mijn konijn wel of juist niet eten?

Konijnen zijn van nature grazers. In de vrije natuur zijn ze bijna de hele dag bezig met gras eten. Daar zijn ze ook op gebouwd: om veel, relatief energiearm, voer te eten.
Het is daarom heel belangrijk dat een konijn altijd beschikking heeft over hooi. In hooi zit veel structuur en dat is goed voor de darmen. Bovendien moeten ze met het eten van veel hooi ook veel kauwen, wat goed is voor het gebit. 

Vaak krijgen konijnen naast hooi ook biks. Het is verstandig om een samengeperste brok te geven (en niet voer met allerlei kleurtjes) in deze brokken zitten alle voedingswaardes en als ze deze eten dan krijgen ze een evenwichtige samenstelling van voedingsstoffen binnen. Het advies is om maximaal 20 gram/kg van deze brok te geven om overgewicht te voorkomen en te zorgen dat ze ook voldoende hooi eten. Daarnaast kunnen konijnen die te veel biks krijgen makkelijker blaasstenen ontwikkelen en zijn ze gevoeliger om een vieze achterhand te krijgen (en daarbij een verhoogd risico op myasis) doordat ze hun ochtendkeutels niet opeten als ze te veel biks krijgen. Likstenen wordt afgeraden voor het konijn. Als u deze heeft, haal ze dan uit het hok, deze zijn niet goed voor de blaas. Hooi blijft het belangrijkste voedingsbestanddeel voor konijnen. 

Daarnaast krijgen konijnen ook vaak groentes. Niet alle groentes kunnen konijnen goed verdragen. Het is belangrijk om groentes niet in grote hoeveelheden in 1 keer te geven en nieuwe groentes konijnen eerst aan te laten wennen. Het advies is om maximaal 100 gram per kg groenvoer te geven aan het konijn. 

  • Groentes die konijnen WEL mogen zijn: witlof, wortel + loof, andijvie, waterkers, boerenkool, broccoli, basilicum, paardenbloemen.
  • Groentes die konijnen NIET TE VEEL mogen zijn: spinazie, slederij, peterselie.     
  • Groentes die u NIET moet geven: aardappel, kool, rabarber, knoflook, ui, bieslook, prei 

Omdat het maagdarmstelsel van een konijn is gemaakt om een constante stroom van voer te hebben, is het heel belangrijk dat konijnen steeds kunnen eten. Als een konijn stopt met eten, kan dit snel ernstige gevolgen hebben. Neem direct contact op met een dierenarts als u konijn niet eet. Controleer ook minstens twee keer per dag of uw konijn goed gegeten heeft.