Konijnen en knaagdieren

Voorkomen van ziektes bij konijnen en vaccineren

Virale infecties zoals myxomatose en VHD zijn zodanig ernstig dat kans op herstel zeer gering is bij het konijn. Daarom vinden we het heel belangrijk dat konijnen hiertegen gevaccineerd worden. We doen dit jaarlijks bij konijnen. We vaccineren dan tegen myxomatose en twee soorten VHD die voorkomen. Deze nare ziektes worden overgebracht door vliegen, een goede vliegenpreventie is daarom belangrijk, maar 100% weren van muggen is helaas niet mogelijk, ook niet voor binnen gehouden konijnen dus raden we aan om alle konijnen jaarlijks te vaccineren. Daarnaast is het bezoek voor vaccinatie ook een uitgelezen gelegenheid om uw konijn goed na te kijken. Controle van het gebit, luisteren van het hart en voelen van de buik zijn dingen die dan onder andere aan bod komen. Verder knippen we ook de nagels van uw konijn als dit nodig is.

Wat u thuis ook goed kunt doen is controle van de achterhand van het konijn. Als keutels aan de achterhand blijven plakken, komen hier vaak vliegen op af en kunnen dan in de vacht van het konijn eitjes gaan legen, dit kan voor dramatische situaties zorgen. De maden die uit de eitjes komen eten het konijn en zorgen voor ernstige weefselschade. Omdat konijnen van nature vluchtdieren zijn, laten ze soms dingen pas in een laat stadium zien. Door dagelijks uw konijn te controleren op viezigheid in de vacht en goed schoon te houden is de kans hierop veel kleiner. Er zijn speciale muggen afwerende sprays voor konijnen om de kans op myasis te verkleinen. In de zomermaanden raden wij aan deze spray te gebruiken voor uw konijn. 

Omdat vrouwelijke konijnen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van tumoren in hun eierstokken, raden we aan om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren om dit te voorkomen. Dit kan vanaf een leeftijd van 6 maanden. We verwijderen dan niet alleen de eierstokken (zoals dat bij honden en katten gebeurd) maar ook de baarmoeder.