Konijnen en knaagdieren

Aandachtspunten bij de gebitsverzorging van uw konijn

Omdat konijnen in de natuur veel malen, slijten hun tanden ook. Dat is niet erg, want tanden en kiezen van konijnen groeien gewoon door en dat is dus heel functioneel. Het kan ook gevaarlijk zijn, als tanden niet mooi recht groeien, want dan slijten ze ook niet recht af. Dit komt nogal eens voor (bij 70% van de wilde konijnen groeien de elementen afwijkend!). Als kiezen niet goed op elkaar aansluiten, slijten ze niet recht en kunnen er haken ontstaan die bij de bovenkaak in de wang gaan prikken en bij de onderkaak in de tong. Konijnen zullen vanwege de pijn stoppen met eten wat weer ernstige gevolgen voor de maag en darmen heeft.
Als konijnen geen evenwichtig voer krijgen, kan dit ook gevolgen hebben voor het gebit. Ze nemen dan onvoldoende calcium en vit D op en tanden en kiezen kunnen daardoor afwijkend gaan staan en ook afwijkend afslijten.
Wanneer de voorste snijtanden niet goed op elkaar aansluiten, zullen ze krom door gaan groeien en zorgt dat voor een verkeerde stand van de kaken waardoor de kiezen ook verkeerd kunnen gaan afslijten. Behandeling van het gebit gebeurd bij ons onder narcose. Sommige konijnen zitten wel stil, maar onderzoek heeft aangetoond dat ze enorm veel stress ervaren wanneer het gebit wordt behandeld zonder narcose. Behandeling helemaal zonder stress is lastig bij konijnen, maar wij willen de stress zo laag mogelijk houden.