Bloeddrukmeting
Bloeddruk bij hond en kat
Ongeveer 1 op de 10 oudere katten heeft een te hoge bloeddruk. Vooral oudere katten hebben hier last van. Hoge bloeddruk kan bij de kat leiden tot ernstige problemen, zoals hartfalen, blindheid en nierfalen. Honden kunnen echter ook een hoge bloeddruk hebben, welke net als bij de kat voor ernstige problemen kan zorgen.
Oorzaken
De oorzaak van een hoge bloeddruk is niet altijd te achterhalen, vaak zien we deze klacht op oudere leeftijd ontstaan.
Enkele regelmatig voorkomende oorzaken bij de kat, welke een te hoge bloeddruk kunnen veroorzaken zijn, schildklierproblemen, nierfalen en bijniertumoren.
Bij de hond zijn onder andere mogelijke oorzaken, de ziekte van Cushing en nierfalen.
Symptomen
Omdat je als eigenaar vaak niet zo veel merkt aan de kat, wordt een te hoge bloeddruk bij de kat of hond ook wel een ‘sluipmoordenaar’ genoemd. Soms valt op dat uw dier meer gaat drinken en plassen, wanneer bijvoorbeeld de nieren niet meer goed werken.
Omdat een te hoge bloeddruk ernstig schadelijke gevolgen geeft aan vitale organen, zoals nieren, hart en hersenen, is de behandeling van een te hoge bloeddruk daarom altijd noodzakelijk.
Op tijd ontdekken
Voor het op tijd opmerken van eventuele ouderdomskwaaltjes adviseren wij om uw ouder wordende dier regelmatig bij ons door een dierenarts te laten controleren. Tijdens een seniorcheck wordt middels een uitgebreid lichamelijk onderzoek, uitgebreid bloed- en urineonderzoek en een bloeddrukmeting gescreend op deze meest voorkomende ouderdomskwaaltjes.
Omdat katten erg gevoelig zijn voor het krijgen van een te hoge bloeddruk, raden wij aan alle katten boven de negen jaar, jaarlijks de bloeddruk te laten controleren. Het meten van de bloeddruk doet geen pijn en wij nemen ruim de tijd om een betrouwbare uitslag te krijgen van de bloeddruk.
Wilt u meer informatie over de Senior Check, het laten meten van de bloeddruk of wilt u hiervoor een afspraak maken?
Belt u ons dan gerust op 0345-517133.