Header blog Vuurwerkangst
Informatief

Vuurwerkangst: Enkele tips

De feestdagen komen er weer aan! Voor ons heel gezellig, maar voor onze viervoeters misschien wel een stressvolle periode.

Veel dieren ervaren namelijk erg veel angst bij het horen, zien en ook ruiken van vuurwerk, wat erg sneu is. 

Om de angst te verminderen delen we graag al op tijd de volgende tips. Wij hopen dat het wat helpt om het rond de jaarwisseling een minder angstige periode te laten zijn voor uw huisdier.

Voor de jaarwisseling

  • Reageer zelf niet op knallen, straf vooral niet, maar biedt steun door uw aanwezigheid. Associeer de knal met iets leuks: gooi met een balletje, probeer af te leiden en beloon als de staart weer omhoog gaat. Realiseert u zich dat uw gedrag en invloed erg groot is, uw huisdier ziet uw reactie als voorbeeld.
  • Voorkom in deze periode contact met honden die al bekend zijn met vuurwerkangst, dieren kunnen het gedrag overnemen. Daarnaast kunnen omstanders, goedbedoeld, troostende aandacht geven wat juist averechts kan werken.
  • Houd uw hond aangelijnd en wandel zo veel mogelijk op rustige plekken
  • Verminderen van angst door training. Dit is iets wat heel goed mogelijk is, als hier op tijd mee gestart wordt. Via de website https://www.myhappypet.nl/vuurwerk zijn geluidsfragmenten te beluisteren waarmee dieren langzaam kunnen wennen aan geluiden geassocieerd met vuurwerk.
  • Er zijn verschillende veilige middelen die in deze periode meer rust kunnen geven voor uw dier. U moet daarbij denken aan zylkene (hond en kat), Adaptil verdamper (hond), Feliway verdamper (kat) of Adaptil snoepjes (hond). Hier moet tijdig mee gestart worden.

Tijdens de jaarwisseling

  • Heeft u een pup en is deze 6-12 maanden oud rond de jaarwisseling? Dan is dit een erg gevoelige periode om angst te ontwikkelen. Dingen moeten dan geleidelijk gedaan worden en niets geforceerd. Harde knallen van vuurwerk kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van angstgedrag voor uw hond. Daarom kunt u overwegen om tijdens oud en nieuw naar een omgeving te gaan waar u zeker bent dat daar geen vuurwerk wordt afgestoken.
  • Laat uw huisdier bij angst, indien hij hiervoor kiest, lekker bij u zitten. Daarbij is het wel van belang dat u zelf ook ontspannen bent en uw normale routines aanhoudt, ook met oud en nieuw: een boekje lezen, beetje tv kijken of zet een muziekje aan en uw huisdier gewoon normaal aanspreken en afleiding geven. Het kan helpen de gordijnen te sluiten om visuele prikkels te verminderen.
  • Waarschijnlijk geeft uw huisdier zelf aan waar zijn individuele oplossingsrichting zit bij (vuurwerk)angst: sommige dieren gaan liever onder bed of in de bench liggen, terwijl andere de voorkeur geven om bij de eigenaar te gaan liggen. Uitgangspunt is dat het dier leidend is, dus forceer een dier nooit om bij u te komen liggen als het dier dat zelf niet wil op dat moment. Het belangrijkste is dat u relaxt blijft!
  • Medicinaal zijn er verschillende opties mogelijk. Pexion is hiervoor het meest gebruikte middel, dit middel reduceert vooral de angst voor harde knallen en geluiden. Wel is het belangrijk om, voor het beste effect, hier al een aantal dagen van tevoren mee te starten. Voor katten met angst voor vuurwerk zetten we doorgaans gabapentine in, als eerder genoemde angst reducerende middelen die gestart zijn in de periode voor de jaarwisseling onvoldoende effect hebben. Medicatie is nooit zonder risico en hangt af van onderliggende aandoeningen, leeftijd en karakter. Daarom moeten bovengenoemde middelen altijd in overleg met dierenarts gestart worden.

 

Wij wensen u en uw dier(en) een rustige jaarwisseling toe!

Het team van Dierenkliniek Culemborg

 

Maak nu online een afspraak