Informatief

Oververhitte hond

Plots is de zomer uitgebroken. En dat seizoen brengt soms typische gevaren met zich mee. In dit geval wil ik even de hond in de hitte bespreken. Omdat het vaak tot spoedgevallen leidt zal ik beginnen met wat te doen, en dan pas uitleggen waarom het nou mis gaat.

Oververhitte hond, wat te doen?

Het is zaak de hond zo snel mogelijk bij een dierenarts te krijgen. Kan dit snel, dan heeft dit altijd voorrang.

Moet er even gewacht worden op een auto, of iets dergelijks? Zet de hond dan direct onder een lauwe douche! Stromend water voert het snelst warmte af, dus gewoon de straal op vol zetten en laten lopen. Niet stoppen als de hond nat is. Is er mogelijkheid om een handdoek nat te maken voor transport: doen en op de hond leggen. Wil de hond drinken: toestaan.

Is de hond nog heel attent en bedenk je je ineens pas dat hij misschien wel oververhit kan zijn? Dan heb je even de tijd om snel een bak water voor de hond te zetten en een thermometer te pakken. Zit de hond ergens tussen de 37.8 en 39.0, dan valt het misschien mee. Is de hond warmer dan 39.0, dan is het hijgen blijkbaar niet genoeg om de hond koel te krijgen. Bel met deze informatie direct uw dierenarts voor overleg!

Waarom gaat het bij honden zo snel mis

In principe kunnen honden heel goed hun warmte kwijt door te hijgen. Zweten, zoals mensen, doen ze eigenlijk alleen rond hun voetzooltjes.

Als water verdampt, kost dat energie. Daar maken sommige terrasjes handig gebruik van, door water te vernevelen: dan verdampt het sneller, en dat zorgt er voor dat de lucht kouder wordt.

Wij mensen gebruiken dat principe door zweet te laten verdampen, terwijl onze bloedvaten in de huid openstaan. De huid koelt af, doordat het water verdampt, en dus ook het bloed wat er doorheen stroomt.

Honden hebben een bontjas aan. De een dikker dan de ander. Daardoor heeft zweten niet zoveel zin voor ze. Dus verdampen ze water uit hun bek, door te hijgen. Dat werkt prima, zolang je geen gekke dingen doet.

Ademen of afkoelen, het dilemma

Een groot nadeel van het systeem van afkoelen door hijgen, is dat je ook ademhaalt met hetzelfde systeem. Als je warmte wilt verliezen door te hijgen, moet je korte ademteugjes maken. Dan krijg je zoveel mogelijk verse lucht in je bek om daar de warmte weg te voeren. Maar als je flink wilt ademhalen, moet je juist diepe teugen nemen.

Als het lichaam moet kiezen, gaat ademhalen voor op afkoelen. Van te weinig zuurstof ga je heel snel dood, bij te warm worden heb je iets meer speling. Het gevolg is dan wel dat een hond die actief is, terwijl het warm is, veel meer opwarmt dan een mens zou doen. Wij kunnen namelijk afkoelen (zweten) en ademhalen tegelijk.

Ga daarom dus nooit rennen of fietsen met je hond als het warm is buiten! Sterker nog: als het zo warm is dat de vogels niet meer vliegen, moet je je hond uberhaupt alleen naar buiten nemen voor het poepje en het plasje. Verder met rust laten!

Uitdroging

Omdat honden een bontjas aanhebben, zijn ze bijna compleet aangewezen op verdamping voor hun afkoelen. Bij ons mensen kan, ook zonder verdamping van zweet, een briesje tot verkoeling zorgen. Honden moeten dit allemaal door verdampen van water gedaan krijgen.

Warm weer kost een hond dus ongelooflijk veel vocht! Zorg dus altijd dat er voldoende water beschikbaar is.

  • Altijd voldoende water in de waterbakken
  • Bij langere tripjes een waterbakje en een fles water voor de hond meenemen
  • Ook een drinkbakje in de bench

Maak nu online een afspraak