Informatief

Konijn als huisdier

Huisvesting van het konijn

Konijnen leven van nature in groepen. Het is daarom raadzaam (en wel zo diervriendelijk), om konijnen samen te houden. Niet alle konijnen kunnen echter goed samen gehouden worden. Het is onverstandig om twee verschillende konijnen zomaar bij elkaar te zetten, dit kan ervoor zorgen dat ze gaan vechten en ze kunnen elkaar dan ernstig verwonden. Vanuit een nest kunnen konijnen wel samen gehouden worden. 

De combinatie die het beste gaat is een mannetje en een vrouwtje. Let er wel op dat mannetjes soms al vanaf 3 maanden geslachtsrijp kunnen zijn. Een mannelijk konijn kan vanaf 4 a 5 maanden gecastreerd worden, dus dan is het belangrijk om ze vanaf 3 maanden (naast elkaar) apart te zetten en de man op 5 maanden te laten castreren, dan kunnen ze 3 weken na castratie weer bij elkaar in 1 hok geplaatst worden. Vanaf 6 maanden kan het vrouwtje gesteriliseerd worden. Als een mannetje en een vrouwtje om bepaalde redenen niet lukt, dan is de combinatie van twee mannetjes vaak het beste.

Zorg voor een voldoende groot hok, met verschillende types ondergrond zodat de nagels af kunnen slijten, ze voldoende bewegingsruimte hebben, ze een aparte plek voor de nacht hebben en een plek om hun behoefte te doen. Konijnen zijn erg goed zindelijk te maken. Het is belangrijk dat de huisvesting op een plek staat die tochtvrij is.

Eten voor het konijn

Konijnen zijn van nature grazers. In de vrije natuur zijn ze bijna de hele dag bezig met gras eten. Daar zijn ze ook op gebouwd: om veel, relatief energiearm, voer te eten. Het is daarom heel belangrijk dat een konijn altijd beschikking heeft over hooi. In hooi zit veel structuur en dat is goed voor de darmen. Bovendien moeten ze met het eten van veel hooi ook veel kauwen, wat goed is voor het gebit.

Vaak krijgen konijnen naast hooi ook biks. Het is verstandig om een samengeperste brok te geven (en niet voer met allerlei kleurtjes) in deze brokken zitten alle voedingswaardes en als ze deze eten dan krijgen ze een evenwichtige samenstelling van voedingsstoffen binnen. Het advies is om maximaal 20 gram/kg van deze brok te geven om overgewicht te voorkomen en te zorgen dat ze ook voldoende hooi eten. Daarnaast kunnen konijnen die te veel biks krijgen makkelijker blaasstenen ontwikkelen en zijn ze gevoeliger om een vieze achterhand te krijgen (en daarbij een verhoogd risico op myasis), doordat ze hun ochtendkeutels niet opeten als ze te veel biks krijgen.

Likstenen wordt afgeraden voor het konijn. Als u deze heeft, haal ze dan uit het hok, deze zijn niet goed voor de blaas. Hooi blijft het belangrijkste voedingsbestanddeel voor konijnen. Daarnaast krijgen konijnen ook vaak groentes. Niet alle groentes kunnen konijnen goed verdragen. Het is belangrijk om groentes niet in grote hoeveelheden in 1 keer te geven en nieuwe groentes konijnen eerst aan te laten wennen. Het advies is om maximaal 100 gram per kg groenvoer te geven aan het konijn.

Groentes:

WEL: witlof, wortel + loof, andijvie, waterkers, boerenkool, broccoli, basilicum, paardenbloemen.

NIET TE VEEL: spinazie, slederij, peterselie.

NIET: aardappel, kool, rabarber, knoflook, ui, bieslook, prei

Omdat het maagdarmstelsel van een konijn is gemaakt om een constante stroom van voer te hebben, is het heel belangrijk dat konijnen steeds kunnen eten. Als een konijn stopt met eten, kan dit snel ernstige gevolgen hebben. Neem direct contact op met een dierenarts als u konijn niet eet. Controleer ook minstens twee keer per dag of uw konijn goed gegeten heeft.

Gebit van het konijn

Omdat konijnen in de natuur veel malen, slijten hun tanden ook. Dat is niet erg, want tanden en kiezen van konijnen groeien gewoon door en dat is dus heel functioneel. Het kan ook gevaarlijk zijn, als tanden niet mooi recht groeien, want dan slijten ze ook niet recht af. Dit komt nogal eens voor (bij 70% van de wilde konijnen groeien de elementen afwijkend!). Als kiezen niet goed op elkaar aansluiten, slijten ze niet recht en kunnen er haken ontstaan die bij de bovenkaak in de wang gaan prikken en bij de onderkaak in de tong. Konijnen zullen vanwege de pijn stoppen met eten wat weer ernstige gevolgen voor de maag en darmen heeft.

Als konijnen geen evenwichtig voer krijgen, kan dit ook gevolgen hebben voor het gebit. Ze nemen dan onvoldoende calcium en vit D op en tanden en kiezen kunnen daardoor afwijkend gaan staan en ook afwijkend afslijten.

Wanneer de voorste snijtanden niet goed op elkaar aansluiten, zullen ze krom door gaan groeien en zorgt dat voor een verkeerde stand van de kaken waardoor de kiezen ook verkeerd kunnen gaan afslijten. Behandeling van het gebit gebeurd bij ons onder narcose. Sommige konijnen zitten wel stil, maar onderzoek heeft aangetoond dat ze enorm veel stress ervaren wanneer het gebit wordt behandeld zonder narcose.

Voorkomen van ziektes bij konijnen

Er zijn veel verschillende ziektes die bij konijnen kunnen voorkomen. Virale infecties zoals myxomatose en VHD zijn zodanig ernstig dat kans op herstel zo goed als nihil is bij het konijn. Daarom vinden we het heel belangrijk dat konijnen hiertegen gevaccineerd worden. Daarnaast is het bezoek voor vaccinatie ook een uitgelezen gelegenheid om uw konijn goed na te kijken. Controle van het gebit, luisteren van het hart en voelen van de buik zijn dingen die dan onder andere aan bod komen.

Wat u thuis ook goed kunt doen is controle van de achterhand van het konijn. Als keutels aan de achterhand blijven plakken, komen hier vaak vliegen op af en kunnen dan in de vacht van het konijn eitjes gaan legen, dit kan voor dramatische situaties zorgen. De maden die uit de eitjes komen eten het konijn en zorgen voor ernstige weefselschade. Omdat konijnen van nature vluchtdieren zijn, laten ze soms dingen pas in een laat stadium zien. Door dagelijks uw konijn te controleren op viezigheid in de vacht en goed schoon te houden is de kans hierop veel kleiner. Er zijn ook speciale muggen afwerende sprays voor konijnen om de kans op myasis te verkleinen.

Omdat vrouwelijke konijnen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van tumoren in hun eierstokken, raden we aan om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren om dit te voorkomen. Dit kan vanaf een leeftijd van 6 maanden. We verwijderen dan niet alleen de eierstokken (zoals dat bij honden en katten gebeurd) maar ook de baarmoeder.

Reden om met uw konijn langs te komen:

– Uw konijn eet niet of minder dan normaal

– Uw konijn is sloom, trekt zich terug

– Uw konijn heeft geen of afwijkende (te kleine, te plakkerige of te natte) keutels.

– Uw konijn heeft een afwijkende vacht

– Uw konijn heeft oog- of neusuitvloeiing

– Uw maakt zich ergens anders zorgen om met betrekkingen tot uw konijn(en)

Maak nu online een afspraak