Blog Cat friendly clinic
Informatief

Hoe geef ik mijn kat tabletten – Cat Friendly Clinic

Hoe geef ik mijn kat tabletten?

Het geven van tabletten aan uw kat kan stressvol zijn en maar weinig katten werken mee. Toch is het erg belangrijk dat een medicijnkuur volledig gegeven wordt. Als het niet lukt, neemt u dan gerust contact op met ons – wij begrijpen het probleem en zullen u proberen te helpen.

Kan de tablet met of in het eten gegeven worden?

Sommige tabletten zijn smakelijk en zullen mogelijk gewoon door uw kat opgegeten worden. Andere tabletten kunnen verstopt worden in een kleine hoeveelheid van het lievelingseten van uw kat (beetje boter, kaas, vlees of vis) of zelfs vermalen worden en gemengd met een smakelijk snoepje, zodat ze veel makkelijker te geven zijn. Soms mogen tabletten niet worden vermalen of worden gegeven met voeding, dus check dit altijd bij ons.

Het geven van een tablet

 • Hanteer uw kat altijd voorzichtig, blijf zelf rustig, ga kalm te werk en stel uw kat gerust. Als uw kat erg gestrest wordt, neem dan contact met uw dierenarts om een alternatief te bedenken.
 • Het kan handig zijn dat iemand uw kat voorzichtig vasthoudt, terwijl u de tablet geeft. Soms kan het makkelijker zijn om uw kat voorzichtig in een grote handdoek/laken te wikkelen om ze stil te houden en te voorkomen dat u gekrabd wordt.
 • Gebruik uw handen, armen en lichaam om uw kat stil en opgesloten te houden.
 • Houd de kop van uw kat stevig maar voorzichtig vast, plaats uw duim en wijsvinger aan beide zijdes op het kaakbot net achter de mondhoek. Als u dit gebied stevig vasthoudt, doet u uw kat geen pijn, maar u heeft wel controle over zijn/haar kop.
 • Houd de pil tussen duim en wijsvinger van uw andere hand.
 • Kantel de kop van de kat zodat zijn/haar neus omhoog wijst.
 • Open de bek door uw vinger op de kleine tandjes (snijtanden) aan de voorzijde van de onderkaak te plaatsen en voorzichtig de kaak naar beneden te trekken.
 • Zodra de bek open is, duwt u zo snel mogelijk de tablet zo ver mogelijk achterin de bek. Hierna laat u de bek los zodat de kat kan slikken.
 • De kunst is om de tablet zover mogelijk achter in de bek te krijgen,
  zodat uw kat de tablet alleen nog maar door kan slikken en niet meer uit kan spugen!
 • “Pillenschieters” kunnen gebruikt worden om te voorkomen dat u uw vinger in de bek van de kat hoeft te stoppen. Sommige mensen vinden dit makkelijker.
 • Om te zorgen dat de tablet goed doorgeslikt wordt en om problemen te voorkomen, is het meestal het beste om een klein beetje eten te geven of een klein slokje water te geven na het geven van een tablet – check met uw dierenarts wat de beste optie is.

Blog Cat friendly clinicEr zijn ook video’s die u laten zien hoe u uw kat een tablet kunt geven: www.youtube.com/user/iCatCare

Maak nu online een afspraak