Blog Cat friendly clinic
Informatief

Het toedienen van huid-,
 oor- of oogdruppels/ zalf – Cat Friendly Clinic

Het toedienen van huid-, oor- of oogdruppels/ zalf

Toepassing van een (huid) spot-on preparaatVeel anti-parasieten (ontvlooiing en tekenbestrijdings)-preparaten en zelfs ontwormingsmiddelen komen op de markt als spot- on preparaten (pipetten voor op de huid), waardoor deze producten gebruiksvriendelijker zijn geworden voor katten.

Echter, zorg ervoor dat het product op de huid van de kat komt en niet op de vacht blijft zitten, anders werkt het product niet goed.

Enkele tips voor het gebruik van de pipetten:

 • Lees de instructies vooraf goed door. Sommige producten moeten worden opgebracht op verschillende plekken op de huid.
 • Houd uw kat voorzichtig vast. De hulp van een tweede persoon kan het eenvoudiger maken of u kunt proberen uw kat te verpakken in een handdoek of deken als uw kat erg beweeglijk is.
 • Maak een scheiding in de vacht/haren op de nek van uw kat (tussen het hoofd en de schouders) dusdanig dat u de ‘blote’ huid duidelijk kunt zien.
 • Druppel het preparaat op de huid; probeer het product zo veel mogelijk op de huid aan te brengen en zo weinig mogelijk op de vacht/haren.
 • Maak zo nodig een tweede scheiding om het resterende product op droge huid aan te brengen.

Waarschuwing! – Gebruik nóóit voor uw katspot-on preparaten die bedoeld zijn voor de hond. Sommige van deze producten bevatten de stof permethrine, die dodelijk kan zijn voor uw kat. Vraag atijd uw dierenarts om advies als u hierover twijfelt.

Oordruppels/zalf toedienen

 • Houd uw kat voorzichtig in bedwang: de hulp van een tweede persoon kan het eenvoudiger maken. Of u kunt proberen uw kat te verpakken in een handdoek of deken als uw kat erg beweeglijk is.
 • Houd het hoofd en oor van uw kat in uw handen en kantel het hoofd een beetje naar één kant, zodanig dat het te behandelen oor meer naar boven gedraaid is.
 • Breng het voorgeschreven aantal druppels/zalf in het gehoorkanaal. Houd het hoofd stevig vast om te voorkomen dat de kat haar hoofd schudt tijdens de toediening.

Oogdruppels/zalf toedienen

 • Houdt uw kat voorzichtig in bedwang: de hulp van een tweede persoon kan eenvoudiger maken of u kunt proberen de kat te verpakken in een handdoek of deken als uw kat erg beweeglijk is.
 • Houd het hoofd van uw kat in uw handen, kantel het hoofd van uw kat zodanig dat de neus van uw kat omhoog wijst.
 • Leg uw duim op het bovenooglid en uw wijsvinger op het onderooglid, open de oogleden voorzichtig.
 • Dien een paar druppels of een lijn van zalf toe op het oppervlak van het oog (zoals voorgeschreven is door uw dierenarts).

Sluit de oogleden en masseer ze (heel) zachtjes zodat de medicatie zich over het gehele oog kan verspreiden. Als masseren niet lukt is dit geen probleem, de kat zal het medicijn ook over het oogoppervlak knipperen.

 

U kunt voor extra hulp ook naar een aantal instructievideos kijken YouTube-kanaal van iCatCare (www.youtube.com/user/iCatCare)Blog Cat friendly clinic

Maak nu online een afspraak