Cavia als huisdier
Huisvesting
Cavia’s komen van oorsprong uit Peru. Het zijn dagdieren en ze kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Net als het konijn, is ook een cavia graag samen met een soortgenoot. We adviseren dan ook om cavia’s minimaal als tweetal te houden. Cavia’s kunnen niet zomaar bij elkaar gezet worden, het is verstandig om eerst te kijken of ze goed samen kunnen en niet gaan vechten. De beste kans van slagen heeft de combinatie van een mannetje (beertje) met één of meerdere vrouwtje(s) (zeugjes). Let er wel op dat een beer al vanaf 4 weken geslachtsrijp kan zijn. Het is daarom verstandig om het mannetje te laten castreren, dit kan vanaf een leeftijd van 4-5 maanden, mits ze zwaar genoeg zijn. Tot die tijd is het verstandig ze naast elkaar in twee aparte hokken te houden.
Zorg voor een voldoende ruim hok voor de cavia’s op een lichte plek. Cavia’s kunnen erg slecht tegen tocht, daarom is het belangrijk dat het hok niet op de grond staat en op een tochtvrije plek. Cavia’s springen niet hoog. Het hok hoeft dus ook geen bovenkant te hebben als de zijkanten van het verblijf hoog genoeg zijn, let er wel op dat jonge cavia’s soms toch best hoog kunnen komen ondanks dat ze erom bekend staan niet te springen. Cavia’s kruipen wel graag ergens in. Daarom zijn hokjes in het verblijf wel fijn voor ze. Over het algemeen spelen cavia’s weinig met speelgoed. Een snackbal kan ze wel vaak aanzetten tot meer bewegen.
De bodembedekking bij een cavia moet wat zachter zijn, hun pootjes kunnen van harde bodembedekking ontstoken raken, dus geen stro of hooi als bodembedekking (wel hooi als eten!) maar zaagsel.
Eten voor de Cavia
Cavia’s moeten onbeperkt hooi tot hun beschikking hebben voor een goede darmfunctie. Daarnaast zullen ze van hooi nooit te dik worden. Cavia’s kunnen zelf geen vit C maken, dus dit moet extra aangeboden worden en zit vaak verwerkt in caviavoer. Om ervoor te zorgen dat cavia’s niet selectief alleen bepaalde kleurtjes voer eten, raden we aan een samengeperste brok te geven. Selective caviavoer is een goed caviavoer waar vit C aan toegevoegd is. Het advies is om hier maximaal 15 gr per cavia per dag van te geven om ervoor te zorgen dat ze ook voldoende hooi eten en te voorkomen dat ze teveel calcium binnen krijgen, wat risico op blaasstenen geeft.
Verder zijn er tabletten vit C, hiervan mag een cavia 1 tablet van 50 mg per dag hebben. Het is verstandig om deze naast biks te geven. Het vit C gehalte in voer daalt namelijk snel als de zak open gaat of als de zak al wat ouder is.
Daarnaast mogen cavia’s ook groentes hebben. Als ze dit niet gewend zijn, is het verstandig om dit niet in grote hoeveelheden te geven. Ze mogen meerdere keren per dag kleine hoeveelheden groenvoer zoals witlof, appel, paprika, wortels en andijvie. Nb gele en rode paprika bevat veel vit C en zijn dus heel geschikt voor cavia’s.
Gebit van de Cavia
Cavia’s zijn knaagdieren en hebben tanden en kiezen die continu doorgroeien. De voortanden hebben een bijtelvorm omdat ze verticaal op elkaar afslijten. Als de voortanden niet goed afslijten, dan zullen er ook problemen met de kiezen optreden. De kiezen kunnen als brug over de tong gaan groeien bij de onderkaak en bij de bovenkaak kunnen de kiezen in het wangslijmvlies gaan prikken.
Cavia’s vermalen voer met name met hun kiezen, op de kiezen zit een harde glazuurrand die iets uitsteekt en voer goed kan vermalen. Het is belangrijk om elke dag minstens twee keer per dag te controleren of uw cavia’s goed gegeten hebben. Als ze niet eten, moeten ze direct gecontroleerd, want ze kunnen niet goed zonder voer. Als ze last hebben van hun gebit, valt al snel op dat cavia’s een natte kin hebben. Problemen met het gebit bij cavia’s kunnen te maken hebben met vit C tekort, vit D tekort, trauma of problemen met het kaakgewricht (wat ook weer kan komen door vit C tekort).
Voorkomen van ziektes bij de Cavia
Weeg cavia elke dag, een cavia die gewicht verliest, is ziek en moet nagekeken worden. Een cavia met overgewicht is gevoelig voor ziektes, als uw cavia toeneemt in gewicht, moet de hoeveelheid biks verminderd worden.
Zorg voor voldoende hooi zodat ze dat de hele dag door kunnen eten. Biedt ook extra vit C aan; bij een tekort aan vit C kunnen tandproblemen ontstaan en ook pijnlijke gewrichten. Controleer dagelijks uw cavia of hij of zij geen natte kin heeft, dit kan duiden op problemen met het gebit.
Cavia’s moeten een glanzende aaneengesloten vacht hebben. Bij kale plekken, schilfering of jeuk, kunnen er onderliggende ziektes spelen en is het verstandig ze na te laten kijken.
Cavia’s zijn dagdieren en zouden overdag lekker moeten eten en reageren vaak met geluid op andere mensen, op dieren en op eten. Als ze stil zijn en minder actief, is het verstandig om ze na te laten kijken.