Hoe vermindert u angst of stress bij uw kat voor een dierenartsbezoek?
Katten voelen zich angstig als ze denken dat hun veiligheid in het gedrang komt. Het gevoel escaleert tot angst als ze zien dat de dreiging reëel wordt. Elke situatie kan angst opwekken bij je kat, maar er is er één die zelfs de rustigste katjes bijna altijd van streek maakt: het dierenartsbezoek en de rit ernaartoe. Katten voelen zich veilig en op hun gemak op hun eigen terrein, bij hun eigen baasjes. Niets zo verontrustend als onvoorspelbare reizen en nieuwe omgevingen!
Het is belangrijk om de angst van je kat te herkennen en onder controle te houden, vooral als je hierdoor niet naar de dierenarts kan gaan. Regelmatige gezondheidscontroles zijn de sleutel voor een lang, gezond leven. Katten zijn namelijk meesters in het verbergen van tekenen van ziekte en pijn, en het is niet ongebruikelijk dat je kat een gezondheidsprobleem ontwikkelt zonder dat je het merkt.
Het is belangrijk dat je de tekenen van angst bij je kat leert herkennen, omdat katten hun emoties niet zo openlijk tonen als honden. In plaats van aandacht te vragen, trekken ze zich eerder terug en worden ze rustiger.
Tekenen van acute angst bij katten zijn:
- Rusteloos ijsberen
- Vluchten en/of zich verbergen
- Bevriezen
- Rillen
- Snel ademen
- Vocalisatie (miauwen, jammeren, blazen, grommen)
- Ineengedoken houding
- Zwiepen met de staart of deze dicht bij het lichaam houden
- Verwijde pupillen
- Oren platleggen
- Snorharen terugtrekken
- Voortdurend likken/wassen
- Onopzettelijk urineren of ontlasten
- Defensieve agressie
Hoe kunt u het dierenartsenbezoek aangenamer en makkelijker maken? Wij delen 5 belangrijke tips:
- Kies de juiste reismand
Gebruik indien mogelijk een reismand die gemakkelijk uit elkaar gehaald kan worden. Zo kan de bovenkant van de reismand verwijderd worden, zodat de kat in het onderste deel kan blijven tijdens het lichamelijk onderzoek in de praktijk. Welke reismand je ook gebruikt, zorg ervoor dat hij groot genoeg is om je kat rechtop te laten staan en in een volledige cirkel te laten draaien, en zorg ervoor dat hij zowel aan de bovenkant als aan de zijkant groot genoeg is om je kat er probleemloos in of uit te krijgen.
- Moedig je kat aan om de reismand te aanvaarden, of er zelfs van te genieten
Laat de reismand als het kan in de leefruimte staan. Laat je kat deze verkennen. Wees geduldig – duw de kat nooit naar binnen. Laat je kat kiezen of hij naar binnen wil. Je kan de ruimte aantrekkelijk maken voor je kat door zijn favoriete speeltjes, snoepjes of kattenkruid in de reismand te leggen. Het is ook een goed idee om een shirt dat je gedragen hebt in de reismand te leggen – de vertrouwde geur zal je kat kalmeren. Een feromonen spray voor in de reismand kan ook goed helpen om jouw kat gerust te stellen.
- Beweeg voorzichtig met de reismand
Houd de reismand horizontaal en zwier niet terwijl je wandelt. Verplaats de reismand langzaam omhoog en omlaag.
- Maak de rit aangenaam
Neem je kat mee voor korte ritjes. Zo kan je kat wennen aan de reismand en de auto. Katten hebben een gevoelig gehoor. Zet de harde rock uit en speel in plaats daarvan zachte klassieke muziek. Of nog beter, speel muziek die gemaakt is voor katten! Wetenschappers hebben muziek ontwikkeld met toonhoogtes en ritmes die katten prettig vinden. Het is misschien verleidelijk om de reismand naast je op de passagiersstoel te zetten, maar dat is niet de beste optie. Zet de reismand voor de achterbank op de grond – daar is minder beweging, waardoor je kat zich veiliger voelt. Overweeg om de reismand te bedekken met een handdoek. Als je kat begint te miauwen tijdens de rit, vermijd dan om te sussen. Sussen klinkt te veel als sissen en kan je kat nog meer opwinden.
- Bij aankomst
Bij aankomst kunt u plaatsnemen in onze speciale kattenwachtkamer of alvast in de katten spreekkamer. In deze ruimtes komen alleen katten en geen honden. Zet de reismand op een stoel of op onze kattenparkeerplaats – katten voelen zich veiliger als ze een uitkijkpunt hebben. Draai de reismand naar de de muur om oogcontact tussen tussen je kat en andere dieren te voorkomen.
Tijdens het consult zorgen we ervoor dat uw kat zich kan ontspannen en mag los lopen door de kamer en op verschillende hoogtes kan springen. Ook geven we regelmatig wat lekkers zodat ze hun aandacht kunnen verleggen naar een positieve ervaring.
- Geef een kalmerend middel bij erge stress
Herkent u stress signalen bij uw kat? Dan kan het voor u en uw kat prettiger zijn om hem/haar een kalmerend middel te geven. Hiervoor hebben wij het middel Bonqat. Dit middel is geregistreerd voor acute stress bij vervoer of dierenartsbezoek. Het dient 1,5 uur voor vertrek oraal gegeven te worden. Uw kat kan een klein beetje suf worden van dit middel, maar ervaart duidelijk minder stress.
Neemt u gerust contact met ons op om de mogelijkheden om stress te verminderen bij uw huisdier te bespreken.